Kachľové pece v prvej BRYNDZIARNI na Slovensku - počuli ste o nej?

19.04.2023

Kachľové pece v prvej BRYNDZIARNI na Slovensku - počuli ste o nej?

Vznik prvej budovy bryndziarne na Slovensku sa datuje do roku 1787. Zakladateľom bol Ján Vagač, rodák zo Starej Turej a práve jemu sa prisudzuje založenie dokonca prvej manufaktúrnej bryndziarne na svete. Detva bola v tej dobe jedným z ovčiarskych centier regiónu, tak sa v nej rozhodol založiť prvú manufaktúru na výrobu bryndze. Ján Vagač celý život konal čestne a svedomito, keď umieral,, zanechal svojmu synovi životné krédo: „S poctivosťou najďalej zájdeš.“

Cesta k špecifickej bryndze

Zakladateľ bryndziarne Ján Vagač (1759 - 1856) sa na svojich cestách a návštevách mnohých salašov rád rozprával pri žiari večerného ohňa s pastiermi, ktorí si ho uctievali skytou chleba a syrom. A práve tento zvláštny hrudkovitý syr, vyrábaný z ovčieho mlieka, výdatnej a príjemnej chuti, celkom zaujal Jána Vagača. Ten so surovinou od bačov začal experimentovať a začal uvažovať o jej komerčnom využití: „rozmýšľal nad možnosťou jeho širšieho uplatnenia. Samotný syr mal totiž krátku trvanlivosť a liptovská, podomácky vyrábaná bryndza nemala požadovanú kvalitu. Dovtedajší spôsob výroby obohatil o rozvaľkanie v rukách rozdrvenej suroviny na drevenom lopári, čím dosiahol jemnejšiu konzistenciu. Vmiesením soli predĺžil trvanlivosť a bryndzu vytvaroval do kompaktnej hmoty. Získal tuhý, ale masťovitý produkt. Novými výrobnými postupmi smeroval k vytvoreniu špecifickej slovenskej bryndze." Svoju receptúru uplatnil v prevádzke v Detve, kde sa stretol s prototypom bryndze.

Čas rozkvetu

Rodinný podnik dosiahol najväčší rozkvet, keď na jeho čele stál Alexander Vagač. Práve Alexander stál za zrodom dominanty mesta známej ako Vagačov dom. V roku 1908 dal postaviť prízemný dom na dnešnej Partizánskej ulici a v roku 1931 pribudla nadstavba. So svojou manželkou Antóniou sa usadili v Detve natrvalo a vychovávali spolu štyri deti.  Po smrti A. Vagača v roku 1934 vedenie podniku prebral jeho prvorodený syn, ktorému však nebolo dopriate viesť podnik až do konca svojho života. Znárodňovanie podnikov po roku 1948 znamenalo likvidáciu rodinnej bryndziarne a v roku 1951 v nej bola výroba zrušená.

Za zážitkom

Dnes je dom zrekonštruovaný a návštevníkom Detvy ponúka okrem ubytovania v penzióne aj možnosť vychutnať si Frišnú kávičku z miestnej pražiarne, nechať sa uniesť umeleckými dielami v múzeu, a pre fajnšmekrov tu varia vlastné nepasterizované a nefiltrované pivo.

Máme výnimočných zákazníkov, ktorým osud tejto historicky dôležitej budovy neboľ ľahostajný a po takmer 230 rokoch od vzniku Vagačovho domu investovali svoj čas, energiu a financie, aby svoj sen pretavili až do dnešnej podoby.  Ich dielo môžete spoločne s našimi dielami – dvoma kachľovými pecami obdivovať v srdci Detvy. Tie boli navrhnuté tak, aby čo najviac približovali svojou aktuálnou podobou dobu, kedy život v tomto dome prekvital. Návštevou tohto miesta sa aj nám rozšírilo povedomie o dôležitom míľniku v histórii vývoja bryndze na Slovensku. Veď tá nám ako krajine priniesla jedinečné bryndzové halušky, ktoré nemajú široko ďaleko páru.

Zdroj: Kniha Bryndziarstvo a syrárstvo Podpoľania a okolia

Kachľové pece v prvej BRYNDZIARNI na Slovensku - počuli ste o nej?
Kachľové pece v prvej BRYNDZIARNI na Slovensku - počuli ste o nej?
Kachľové pece v prvej BRYNDZIARNI na Slovensku - počuli ste o nej?
Kachľové pece v prvej BRYNDZIARNI na Slovensku - počuli ste o nej?
Kachľové pece v prvej BRYNDZIARNI na Slovensku - počuli ste o nej?
Kachľové pece v prvej BRYNDZIARNI na Slovensku - počuli ste o nej?
Kachľové pece v prvej BRYNDZIARNI na Slovensku - počuli ste o nej?

Presne viete, po akom diele túžite, no stále potrebujete zodpovedať otázky?

Pozývam Vás na dobrú kávu, pri ktorej preberieme všetky vaše otázky do bodu, kedy vy sami budete plne zorientovaný a na základe toho sa rozhodnete, ktoré dielo vás bude u vás doma po dlhé roky hriať.

Kontaktný formulár