19.04.2023
Kachľové pece v prvej BRYNDZIARNI na Slovensku - počuli ste o nej?
Vznik prvej budovy bryndziarne na Slovensku sa datuje do roku 1787. Zakladateľom bol Ján Vagač, rodák zo Starej Turej a práve jemu sa prisudzuje založenie dokonca prvej manufaktúrnej bryndziarne na svete. Detva bola v tej dobe jedným z ovčiarskych centier regiónu, tak sa v nej rozhodol založiť prvú manufaktúru na výrobu bryndze. Ján Vagač celý život konal čestne a svedomito, keď umieral,, zanechal svojmu synovi životné krédo: „S poctivosťou najďalej zájdeš.“
Cesta k špecifickej bryndze
Zakladateľ bryndziarne Ján Vagač (1759 - 1856) sa na svojich cestách a návštevách mnohých salašov rád rozprával pri žiari večerného ohňa s pastiermi, ktorí si ho uctievali skytou chleba a syrom. A práve tento zvláštny hrudkovitý syr, vyrábaný z ovčieho mlieka, výdatnej a príjemnej chuti, celkom zaujal Jána Vagača. Ten so surovinou od bačov začal experimentovať a začal uvažovať o jej komerčnom využití: „rozmýšľal nad možnosťou jeho širšieho uplatnenia. Samotný syr mal totiž krátku trvanlivosť a liptovská, podomácky vyrábaná bryndza nemala požadovanú kvalitu. Dovtedajší spôsob výroby obohatil o rozvaľkanie v rukách rozdrvenej suroviny na drevenom lopári, čím dosiahol jemnejšiu konzistenciu. Vmiesením soli predĺžil trvanlivosť a bryndzu vytvaroval do kompaktnej hmoty. Získal tuhý, ale masťovitý produkt. Novými výrobnými postupmi smeroval k vytvoreniu špecifickej slovenskej bryndze." Svoju receptúru uplatnil v prevádzke v Detve, kde sa stretol s prototypom bryndze.
Čas rozkvetu
Rodinný podnik dosiahol najväčší rozkvet, keď na jeho čele stál Alexander Vagač. Práve Alexander stál za zrodom dominanty mesta známej ako Vagačov dom. V roku 1908 dal postaviť prízemný dom na dnešnej Partizánskej ulici a v roku 1931 pribudla nadstavba. So svojou manželkou Antóniou sa usadili v Detve natrvalo a vychovávali spolu štyri deti. Po smrti A. Vagača v roku 1934 vedenie podniku prebral jeho prvorodený syn, ktorému však nebolo dopriate viesť podnik až do konca svojho života. Znárodňovanie podnikov po roku 1948 znamenalo likvidáciu rodinnej bryndziarne a v roku 1951 v nej bola výroba zrušená.
Za zážitkom
Dnes je dom zrekonštruovaný a návštevníkom Detvy ponúka okrem ubytovania v penzióne aj možnosť vychutnať si Frišnú kávičku z miestnej pražiarne, nechať sa uniesť umeleckými dielami v múzeu, a pre fajnšmekrov tu varia vlastné nepasterizované a nefiltrované pivo.
Máme výnimočných zákazníkov, ktorým osud tejto historicky dôležitej budovy neboľ ľahostajný a po takmer 230 rokoch od vzniku Vagačovho domu investovali svoj čas, energiu a financie, aby svoj sen pretavili až do dnešnej podoby. Ich dielo môžete spoločne s našimi dielami – dvoma kachľovými pecami obdivovať v srdci Detvy. Tie boli navrhnuté tak, aby čo najviac približovali svojou aktuálnou podobou dobu, kedy život v tomto dome prekvital. Návštevou tohto miesta sa aj nám rozšírilo povedomie o dôležitom míľniku v histórii vývoja bryndze na Slovensku. Veď tá nám ako krajine priniesla jedinečné bryndzové halušky, ktoré nemajú široko ďaleko páru.
Zdroj: Kniha Bryndziarstvo a syrárstvo Podpoľania a okolia
Ďalšie zaujímavé články
Presne viete, po akom diele túžite, no stále potrebujete zodpovedať otázky?
Pozývam Vás na dobrú kávu, pri ktorej preberieme všetky vaše otázky do bodu, kedy vy sami budete plne zorientovaný a na základe toho sa rozhodnete, ktoré dielo vás bude u vás doma po dlhé roky hriať.



