Kachľová pec: Prečo je v súčasnosti tak populárna

31.10.2023

Kachľová pec: Prečo je v súčasnosti tak populárna

Kachľové pece, známe aj ako keramické kachle, zaznamenali v posledných rokoch opäť nárast popularity vďaka svojej energetickej účinnosti a ekologickému spaľovaniu, ktoré ponúka udržateľnejšiu možnosť vykurovania, nehovoriac o pôsobení na zdravie človeka, ako aj o ich estetickej príťažlivosti.

Energetická účinnosť:

Kachľové pece sú vysoko účinné pri zadržiavaní a následnom sálaní tepla do priestoru. Ich bezpochyby najväčšou výhodou je poskytovanie dlhotrvajúceho tepla až niekoľko hodín po dohorení ohňa. Tento variant vykurovania je príťažlivý pre ľudí, ktorí hľadajú alternatívne, nákladovo efektívne spôsoby vykurovania, no taktiež nezávislosť od iných zdrojov vykurovania a v neposlednom rade harmóniu a jedinečnú atmosféru, ktoré kachľové pece ponúkajú.

Blahodárne účinky na zdravie človeka:

Kachľová pec odovzdáva teplo predovšetkým v podobe príjemného sálania. Vďaka tomu pozitívne ovplyvňuje obytnú klímu v priestore, kde je umiestnená. Toto sálavé teplo je prenášané priamo z povrchu pece na človeka a okolité steny. Účinok tohto sálania spôsobuje, že človek pri rovnakej interiérovej teplote cíti intenzívnejšie teplo, ktoré vníma ako upokojujúce.

Šetrné k životnému prostrediu:

Kachľové pece spaľujú drevo efektívne a vypúšťajú menej škodlivín ako otvorené krby. Drevo je navyše obnoviteľný zdroj, čo z neho robí ekologickú možnosť vykurovania. S tým, ako ľudia čoraz viac vnímajú životné prostredie, vzrástla aj príťažlivosť vykurovacích riešení, akým sú kachľové pece.

Energetická nezávislosť:

Kachľové pece ponúkajú určitú mieru energetickej nezávislosti. Spoliehaním sa na drevo, miestne dostupného zdroja, môžu majitelia domov znížiť svoju závislosť od centralizovaných vykurovacích systémov a v niektorých prípadoch ušetriť na nákladoch za energiu.

Estetická príťažlivosť:

Kachľové pece, vzhľadom na rôzne dostupné farebné a povrchové prevedenia kachlíc, umožňujú majiteľom domu si vybrať také prevedenie kachľovej pece, ktoré citlivo doplní ich interiér. Tradičný a rustikálny vzhľad kachľových pecí už dávno nie je jediný dizajn, v ktorom sa kachľové pece stavajú. Naopak, aj pri peciach môžete rátať so skutočnými dizajnovými, či umeleckými skvostmi, ktoré dodajú domácnostiam eleganciu a štýl.

Všestrannosť:

Kachľové pece sa dajú mimo vykurovania a v kombinácii so sporákom využiť aj na varenie, pečenie a ohrev vody, čo z nich robí všestranné spotrebiče. Táto multifunkčnosť oslovuje jednotlivcov so záujmom o sebestačnosť a trvalo udržateľný život. Ponúkajú alternatívny spôsob varenia počas výpadkov elektriny alebo v životných situáciách mimo siete.

Kombinácia energetickej účinnosti, estetického vzhľadu, všestrannosti a ekologického vedomia prispela k rastúcej popularite kachľových pecí v modernej dobe. Navyše, s pokrokom technológie, nové materiály a dizajn robia tieto vykurovacie telesá ešte atraktívnejšími pre súčasných majiteľov domov.

Použité fotografie: Infire, Brunner

Kachľová pec: Prečo je v súčasnosti tak populárna
Kachľová pec: Prečo je v súčasnosti tak populárna
Kachľová pec: Prečo je v súčasnosti tak populárna
Kachľová pec: Prečo je v súčasnosti tak populárna
Kachľová pec: Prečo je v súčasnosti tak populárna

Presne viete, po akom diele túžite, no stále potrebujete zodpovedať otázky?

Pozývam Vás na dobrú kávu, pri ktorej preberieme všetky vaše otázky do bodu, kedy vy sami budete plne zorientovaný a na základe toho sa rozhodnete, ktoré dielo vás bude u vás doma po dlhé roky hriať.

Kontaktný formulár